Ο δίσκος μας

Ο δίσκος μας


Αρχαία Κρήτη
Στην αρχαία Κρήτη, οι Μινωίτες κρατούσαν κρυφό το μυστικό της μακροζωίας τους, ή αλλιώς την πανάκεια τους, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν στην αρχαιότητα το ελαιόλαδο.

Συγκομιδή ελιάς
Οι κάτοικοι της Μινωικής Κρήτης με στωικότητα και μεθοδικότητα στην εργασία τους, ανέπτυξαν και συστηματοποίησαν το κλάδεμα, τον εμβολιασμό και όλους τους τρόπους περιποίησης και βελτίωσης της ελιάς. Η συγκομιδή της ελιάς, που σχετιζόταν με την ωρίμανση του καρπού, απαιτούσε αρκετό χρόνο.

Μεσογειακό κλίμα
Ξεκινούσε το Νοέμβριο με τα πρωτοβρόχια και δεν τελείωνε παρά στις αρχές Μαρτίου, όταν οι πολύ ώριμοι καρποί έπεφταν μόνοι τους και αφού ο ήλιος είχε ανθίσει τα φύλλα της ελιάς.

Καλλιεργητική μέθοδος
Οι γυναίκες και τα παιδιά μάζευαν με τα χέρια τους τις ελιές και ξεχώριζαν τα φύλλα. Τα ψηλά ωστόσο κλαδιά τα ράβδιζαν οι άντρες, χτυπώντας τα με ένα ξύλο και τοποθετώντας έπειτα τις ελιές σε τρίχινα τσουβάλια. Η καλλιεργητική αυτή μέθοδος διασώζεται σε πολλά χωριά της Κρήτης μέχρι και σήμερα.

Εν ψυχρώ απόσταξη
Έπειτα, οι άντρες φόρτωναν τα τσουβάλια πάνω στα γαϊδούρια τα οποία εκείνη την περίοδο αποτελούσαν το μοναδικό μέσο μεταφοράς. Η έκθλιψη του ελαιόκαρπου γινόταν σε απλές πέτρινες εγκαταστάσεις. Το λάδι που προερχόταν από αυτή την πρώτη εν ψυχρώ απόσταξη, έσταζε σ'ένα πιθάρι, απ'όπου οι άντρες το έβγαζαν και το τοποθετούσαν σε τουλούμια από κατσικίσιο δέρμα. 

Η ελιά και το λάδι
Η ελιά και το λάδι αδιαμφισβήτητα κυριαρχούσαν σε όλες τις εκφάνσεις της μινωικής ζωής, όπως στη γεωργία, την οικονομία, τη θρησκεία, και την τέχνη.

Πολύτιμος καρπός
Ένας ολόκληρος πολιτισμός διαμορφώθηκε γύρω από το ιερό δέντρο της ελιάς, ενώ ο πολύτιμος καρπός της αποτελεί πάντοτε, το σήμα κατατεθέν της κρητικής παράδοσης και του πολιτισμού.